Bramboráky

Bramboráky

 

Suroviny
Suroviny na 4 porce:
sůl, pepř
oříšek másla
1 kávová lžička čerstvé majoránky
1 polévková lžíce sušené majoránky
1 kávová lžička kmínu
sádlo na opékání
2ks mrkve
7 stroužků česneku, 200g uzeného paprikového boku, 100g olomouckých tvarůžků, 1 ks červené cibule, 1/2 hlávkového bílého zelí, 500g brambor, 2dcl piva, 2dcl smetany 33%, 2-3 vejce, 1 lžíce oleje, 5-6 lžic hladké mouky, hrst petržele, bylinky

 

Recept:
Nejprve si připravíme salát. Uzený bůček nakrájíme na kostičky, opečeme ho na sádle a poté ho necháme vychladnout. Do misky nastrouháme očištěnou mrkev, přidáme nakrájené bílé zelí, sůl, pepř, lžíci oleje a vychladlý bůček a vše pořádně promícháme a necháme rozležet. Salát máme připravený a začneme dělat bramboráky. Očištěné brambory nastrouháme a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. K bramborám přidáme nastrouhaný česnek, sůl, pepř, vejce, sušenou majoránku, kmín a hladkou mouku (množství dle brambor). Vše promícháme a začneme bramboráky pomalu smažit na sádle. Mezitím začneme dělat omáčku. Do rendlíku dáme sádlo, nasekanou cibuli, špetku soli (budeme přidávat tvarůžky, které jsou dost slané), pepře a dva stroužky nasekaného česneku a restujeme. Když je cibule s česnekem opečená, přilijeme pivo a svaříme ho. Dále přidáme olomoucké tvarůžky, které necháme rozpustit a přilijeme smetanu podle potřeby. Nakonec přidáme posekanou čerstvou majoránku, petržel a oříšek másla a omáčku vymícháme. Hotové bramboráky dáme okapat na papírovou utěrku a po okapání můžeme začít servírovat. Na talíř půjde první bramborák, na který dáme salát, další bramborák, ještě jednou salát a nakonec opět bramborák. Z půlky polijeme bramboráky omáčkou a dozdobíme bylinkami.

Odeslat článek známému   Vytisknout