Grilovaná vepřová lopatka s liškovým krupetem

Grilovaná vepřová lopatka s liškovým krupetem

 

Suroviny na 3 až 4 porce

2× vepřová lopatka - 1 polévková lžíce přepuštěného másla - 1 oříšek klasického másla - 1ks cibule - 1 dcl bílého vína - 1 větvička rozmarýnu - 1 větvička tymiánu - 100-150g lišek - 200ml smetany 33% - 300-400g krup - 1 kávou lžičku česnekové pasty - 1 hrst plocholisté petržele - výhonky z ředkvičky - sůl - pepř
 

Recept:
Maso osolíme a opepříme z obou dvou stran dle chuti. Pokud budete mít maso s kůží jako my, tak kůži nařízneme, aby se maso nezkroutilo. Maso zatáhneme na prskající plotýnce a začneme u tukového krytí, aby se nám tuk vypekl.

Když máme maso opečené a zatažené ze všech stran, přendáme ho do grilu. V grilu ho necháme 45 minut na 130 stupňů na nepřímém grilování. Mezitím si připravíme liškové krupeto. Na prskající plotýnku dáme wok, do kterého dáme lžíci přepuštěného másla a přídáme nakrájenou cibuli. Cibuli začneme restovat do tmava.

Až budeme mít cibuli orestovanou, přilijeme bílé víno, přidáme špetku soli a špetku pepře a víno necháme vyvařit. Obereme malou vetvičku rozmarýnu a tymiánu, bylinky posekáme a vložíme do woku. Když máme víno vyvařené, přidáme velkou hrst lišek a opečeme je. Mezitím si nasekáme petržel. K opečeným liškám přilijeme smetanu a svaříme ji. Dále přidáme uvařené kroupy (návod vaření na sáčku) a kávovou lžičku česnekové pasty a vše spojíme. Do hotového krupeta vmícháme oříšek klasického másla a petržel. Krupeto ochutnáme, popřípadě dochutíme a můžeme servírovat. Na střed talíře nandáme krupero, na něj posadíme maso a vše posypeme výhonky z ředkvičky. Přeji dobrou chuť.  

Odeslat článek známému   Vytisknout