Jednoduché domácí dipy, které osvěží vaše letní grilování!

Jednoduché domácí dipy, které osvěží vaše letní grilování!
V tomto článku vám chceme nabídnout pár tipů na několik jednoduchých domácích omáček, které se budou skvěle hodit k vašim grilovaným pokrmům.
Co je to vlastně dip? Dip je anglické slovo, které znamená namáčet či ponořit. Jsou to jednoduché omáčky, do kterých se namáčí kousky zeleniny, grilované maso či pečivo. Základ dipu tvoří většinou jogurt, zakysaná smetana, crème fraîche nebo majonéza.

 

Náš nejoblíbenější tip na takovou jednoduchou omáčku, která je vhodná  pro všechny příležitosti a pokrmy (snad kromě případných následných intimních chvilek) je klasický česnekovo-jogurtový dip. Je velice jednoduchý na přípravu i nákup ingrediencí.

 

Jogurtovo-česnekový dip:

Ingredience:
1 kelímek kvalitního bílého jogurtu
1 kelímek zakysané smetany
1 lžíce olivového oleje
3-4 stroužky česneku (záleží na vaší chuti a velikosti stroužků)
Sůl, čerstvě namletý pepř


Postup:

Smíchejte jogurt a zakysanou smetanu a s olivovým olejem. Přidejte prolisované stroužky česneku, utřené se solí. Vše utřete dohladka. Na závěr ještě dosolit a opepřit čestvě namletým pepřem. Můžete přidat i jemně nasekané čestvé bylinky dle chuti a možností. Ideálně se hodí pažitka, máta, jemně nasekaný rozmarýn či tymián.

 

Dalším dipem bez kterého se neobejde žádné letní grilování je rajčatová omáčka - salsa ideálně z vlastních rajčat či z rajčat koupených na tržnici. Na kvalitě rajčat záleží výsledná chuť!

 

Rajčatová salsa:

Ingredience:
4 středně velká rajčata
1 šalotka
1 stroužek česneku
1 čerstvá chilli paprička (záleží na vaší chuti jakou si vyberete)
Čerstvý koriandr asi tak menší hrst
Šťáva z ½ limetky
Lžička třinového cukru (může být i med)
Sůl, pepř

 

Postup:

Nejprve spařte rajčata a zbavt je slupky. Chilli papričku můžete zbavit semínek – bude mít jemnější ostrost. Můžete ji zcela vynechat nebo přidávat do sekání postupně, tak jak vám bude její ostrost vyhovovat. Rajčata nahrubo nakrájejte a spolu s ostatními ingrediencemi vložte na chvilku do mixéru či elektrického sekáčku. Chvilku mixujte na požadovanou hrubost. Výsledná chuť by měla být lehce nasládlá.

 

Chcete se opravdu blýsknout na své gril párty? Tento dip určitě osloví všechny zvídavé chuťové pohárky vašich hostů. Můžete ho použít na všechny druhy masa či jen na samotné grilované brambory nebo hranolky.

 

Omáčka ke grilovanému masu s koriandrem a papričkami Jalapeno.

Ingredience:

4 přepůlené jalapenos ideálně čerstvé ne naložené (můžete z nich vybrat semínka dip pak bude jemnější)
2 šálky nasekaného koriandru bez stopek
1/2 šálku smetany
2 stroužky česneku
Šťáva z 1 limetky
Špetka soli
1/2 šálku olivového oleje
1 lžíce jablečného octa

 

Postup:

V  kuchyňského robotu rozmixujte jalapenos, koriandr, zakysanou smetanu, česnek, limetkovou šťávu a sůl. Během mixování pomalu přilévejte olivový olej a ocet až bude mít dip požadovanou hladkou strukturu.

 

Dalším hitem v oblasti dipů pro vás může být jednoduchý medový dip, který se skvěle hodí ke grilovaným kuřecím pokrmům či na salát.

 

Medový dip: do misky nalijte 50 ml olivového oleje, přidejte 2 lžíce dijónské hořčice, šťávu z půlky citronu, 2 lžíce tekutého medu a metličkou řádně prošlehejte. Dochuťte solí, pepřem a podle potřeby ještě citronovou šťávou nebo medem.

A je na čase trochu přiostřit! Na trhu se již delší čas objevují různé druhy chilli omáček. Většinou se jedná o směs  extraktu z různého chilli bez uvedení původu a trocha chemie, která přece nikoho nezabije.

 

Zkusíte-li ale naše originál chilli omáčky, už si nikdy nevyberete jiné! Jsou vyrobeny bez použití jakékoliv chemie s uvedením přesného druhu papriček, které se řadí mezi nejpálivější papričky světa! Pokud je váš jazýček zvyklý na ohnivé chutě je toto chilli pro vás to pravé!

 

    

 

 

A jaký je v nich rozdíl?

Běžně známe paričky Jalapeno či ještě Habanero. Paprička Jalapeno je pouze mírně pálivá, Většina papriček Habanero dosahuje pálivosti 200 000 – 300 000 Scovilleových jednotek pálivosti (SHU). Pro srovnání kajenský pepř má 30 000-50 000 SHU, paprička Trinidad Moruga Scorpion má 2 000 000 SHU a pepřové spreje mezi 2 000 000 až 5 300 000 SHU.

 

Naše čili omáčky zastupují ve stupnici ostrosti tři nejpálivější papričky na světě. Máte jedinečnou příležitost zažít všechny stupně maximální možné ostrosti čistého chilli.

Omáčka End of Sanity Carolina Reaper doslova slibuje ve svém názvu „ Konec zdravého rozumu“ a svému slibu dostojí jak uznáte již po prvním ochutnání. Je vyrobena v současnosti z nejostřejší chilli papričky na světě z druhu Carolina Reaper, která byla vypěstována v Jižní Carolině a v roce 2013 zapsána do Guinessovy knihy rekordů jako nejostřejší paprička na světě s ostrostí až 2 200 000 stupňů pálivosti. Odsunula tak dosavadní rekordmanku v pálivosti papričku Trinidad Moruga Scorpion na druhé místo. Z té je pak vyrobena naše další omáčka Gaboon Hot-sauce.

Přejeme vám příjemné grilování a krásné léto plné žhavých chutí!

Odeslat článek známému   Vytisknout