Litinové nádobí na 100 let!

Litinové nádobí na 100 let!

Chcete, aby vám vaše litinové nádobí Lodge vydrželo celý váš život? Zde jsou tipy jak o něj správně pečovat, aby v něm mohla vařit i vaše vnučka.

Jak na to, aby vaše nádobí z litiny vydrželo i jedno století? Stačí dodržet pár základních rad a máte ho nejen na celý váš život, ale i pro další generaci.

                                                                         

Před prvním použitím

Každý kus před prvním použitím omyjte a osušte. Pro začátek není vhodné používat nádobí na vaření kyselých potravin jako např. rajčata a fazole byste měli vařit v litině až po vytvoření ochranného povlaku tzv. Seasoningu.

 

Jak vytvořím ochranný povlak tzv. Seasoning?

Seasoning je jednoduše olej, který je zapečený do povrchu litinového nádobí tak, že vytvoří ochranný povlak. Značka Lodge upravuje povrch svého nádobí pouze sojovým olejem. Seasoning je neustálý proces, který se vařením stále vyvíjí a zlepšuje. Je vhodné ze začátku používání dávat trochu více oleje či másla zejména k potravinám, které se snadno mohou přichytit. Aby se povlak neponičil nepoužívejte k mytí nádobí žádné drátěnky či agresivní mycí prostředky.

 

Jak tedy správně mýt litinové nádobí?

  • Zapomeňte na myčku či jakékoliv agresivní mycí prostředky. Poničily by ochranný povlak -  Seasoning.
  • Nemyjte ihned po skončení vaření, k mytí použijte pouze vodu či jemný prostředek na nádobí
  • (nádobí se stává sterilním při zahřátí na 100°C)
  • Pokud vznikne silnější napečená vrstva zbytků jídla, můžete ji lehce odvařit a poté sloupnout.
  • Po umytí vetřete do povrchu rostlinný olej.
  • Podívat se můžete i na toto VIDEO

 

Nádobí rezne? Žádnou paniku není zničené.

Bez vytvořeného ochranného povlaku může nádobí začít lehce reznout. Nepanikařte! Odstraňte rez drátěnkou, opláchněte, osušte a vetřete do povrchu rostlinný olej. Pokud se i potom bude rez objevovat je na místě provést tzv. „re-seaonsing“. Tzn., že vytvoříte znovu zapečený ochranný povlak.

Více na tomto VIDEU!

 

 

                              

 

Tipy při vaření s litinovým nádobím.

  • Při vaření můžete použít jakékoliv náčiní kovové, dřevěné silikonové. Nádobí nemá žádný povrch, který byste mohli poškrábat a zničit.
  • Používejte kuchyňské chňapky, rukojeti mohou být velmi horké.
  • Zahřívejte či ochlazujte své nádobí pozvolna a postupně.
  • Při používání na kuchyňské desce hrnce či pánve zvedejte a neposouvejte jej. Nádobí je těžké a může poškrábat povrch desky.
  • Litina skvěle vede teplo a není potřeba zahřívat ji na zbytečně vysokou teplotu. Obvykle stačí střední nahřátí (na 200°C – cca za 4 minuty)

 

                                                             

Odeslat článek známému   Vytisknout

Produkty