Nadívaná krůta

Nadívaná krůta

 

Suroviny
4 kg krůta
300 g špek (slanina)
4 lžíce majonéza
2 lžíce kořenící směsi Rub
Sůl
Pepř
4 ks vejce
Muškátový oříšek
6 ks rohlík (ne čerstvé, ideálně včerejší)
400ml až 500ml mléko
Hrst petržel

 

Recept:
Slaninu si nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Do mísy také přidáme nakrájené včerejší rohlíky. Nasekáme si velkou hrst petrželky a přidáme k rohlíkům a slanině. Do misky nalijeme 400 - 500 ml mléka podle tvrdosti rohlíků a nakonec přidáme 4 vejce. Směs osolíme, opepříme a vše důkladně promícháme. Na závěr přidáme muškátový oříšek a ještě jednou vše dohromady promícháme. Připravenou směs dáme stranou. Nyní si uděláme mazání na krůtu. Vezmeme si rendlík, kam dáme 4 lžíce majonézy a přidáme 2 lžíce koření Rub. Vše promícháme. Očištěnou krůtu si naplníme připravenou nádivkou a poté ji svážeme nohy, aby nám nádivka z krůty nevypadla. Krůtu důkladně pomažeme ochucenou majonézou s kořením. Nakonec do krůty napíchneme háky, aby nám v udírně hezky visela. Pověšenou krůtu v udírně budeme udit 6 hodin při 130 °C. První 4 hodiny udíme bez kouře, a poslední 2 hodiny s kouřem. Po 6 hodinách má krůta ve svém středu požadovaných 85 °C, takže ji z udírny vyndáme ven. Já jsem ji potřeboval udělat rychleji tak jsem jí dal do udírny na 130 °C. Ale lepší by bylo jí připravovat 8 hodin na 95 °C. Čím se bude krůta dělat delší dobu, na nižší teplotu, tím bude více šťavnatá . Zkrůty vyndáme háky a odstraníme provázek u nohou. Krůtu si naporcujeme a hostina může začít.

Odeslat článek známému   Vytisknout