Ryby přímou cestou z moře rovnou na váš stůl!

Ryby přímou cestou z moře rovnou na váš stůl!

Když se řekne „mražená ryba“ asi to v nikom z nás nevyvolá žádný velký chuťový zážitek. Pro vnitrozemské státy, jako je Česká republika, neexistuje však efektivnější cesta. Pokud šokově zmrazíte super kvalitní rybu krátce po výlovu, nepřidáte do ní vodu ani chemii a šetrně ji opět rozmrazíte, dostanete rybu absolutně špičkové kvality. U nás máte jistotu, že ryba nebyla několikrát rozmrazená a zmrazená a že pochází z těch nejlepších zdrojů.

Naše mořské ryby pochází z Islandu a patří k nejzdravějším a nejchutnějším v Evropě. Okolní chladné vody nejsou kontaminovány nebezpečnými látkami a ryby zde mají ideální podmínky pro svůj růst a vývoj. Jejich maso je pevné, chutné a s vysokým obsahem živin. Například arktický losos z Islandu má až dvojnásobně vyšší množství omega-3 mastných kyselin než jiné druhy lososa z jiných oblastí.

 

Co vše ovlivňuje kvalitu rybího masa než se dostane do vaší ledničky.

Na kvalitu rybího masa má nesporný vliv i to, jak je ryba lovena. Naše ryby pochází od rybářů, kteří chytají tradičním způsobem na dlouhý vlasec s háčkem a ještě týž den se vracejí s úlovkem do přístavu. Tam ryby okamžitě zpracují.

U farmových ryb je vybírána ta společnost, která ryby chová přirozeným způsobem a používá krmení bez GMO, antibiotik či růstových aditiv.

 

Mrazení ryb ano ale šokově a bez vody!

Při dodržení správného technologického postupu je mrazení zcela šetrný a bezpečný způsob konzervace potravin. Není tajemstvím, že i špičkoví šéfkuchaři pracují s mrazenými rybami, dokonce i při přípravě sushi, které je velmi náročné na čerstvost a kvalitu. Využívá se metoda IQF, která čerstvé rybí maso šokově zmrazí při teplotě -60 °C. Díky tomu zůstanou nutriční hodnoty, textura i chuť zcela zachovány.

Během procesu zpracování se nepřidává do ryb nic navíc, žádná voda ani aditiva. Gramáž uvedená u jednotlivých porcí je tedy skutečná váha masa. Pokud se rybí filety rozmrazí správně, chuť a obsah živin jsou srovnatelné s čerstvě ulovenou rybou. Nejlepší způsob, jak se o tom můžete přesvědčit sami, je objednat si ryby na našem e-shopu.

     

Ekologie postupu mrazení ryb

Proč naše ryby nepochází ze způsobu „Zamrazeno přímo na moři“?

Mrazení na moři probíhá na velkých plovoucích fabrikách, které jsou na moři dny i týdny, než naplní kapacitu skladu. Aby byly schopné fungovat efektivně, potřebují neustálý přísun ryb, aby zpracování nestálo. No a toho docílí pouze intenzivním rybolovem pomocí velkých vlečných sítí, které spolehlivě drancují ekosystémy moří a oceánů. Zároveň tímto způsobem chytí relativně velké množství by-catch ryb – ostatních druhů, na které není jejich zpracovna připravena ani nastavena.

Tento úlovek v mnoha případech končí mrtvý zpět v moři. Dalším velkým otazníkem je, jak jsou produkty zpracovány a jaké části ryby jsou použity. Lze samozřejmě vyříznout nejkvalitnější část ryby a pečlivě ji zabalit a zamrazit. Ale povětšinou bývají produkty mrazené přímo na moři nižší kvality – minimálně ty, které so dostávají k nám. Ocasní části, potrhané filety, bříška vydávaná za filety, odřezky zformované do tvaru krychle a mnoho podobných.

Jak probíhá takové zpracování ryb ve velkém přímo na moři se můžete podívat na videu ZDE.

 

Zpracování ryb na pobřeží  tzv. Land frozen je naprosto odlišný přístup ke zpracování ryb. Je to tradiční metoda, kdy rybáři ihned po výlovu přivezou své úlovky zpracovatelům a prodají vše, co ulovili. Nic nekončí mrtvé v moři.

Pokud to jde, chytají na háčky a šňůry. Pokud to daný druh ryby nedovoluje, používají malé vlečné sítě, které nedevastují mořské dno. Ryby jsou naporcovány, zabaleny a zamrazeny do 24 hod po výlovu. Rozdíl 24 hod se na rybě a její kvalitě absolutně neprojeví.

Ochutnejte například špičkový mražený filet z mořského vlka nebo jemné a zároveň pevné masíčko z mořského ďasa a posuďte sami.

 

 

Odeslat článek známému   Vytisknout