Recept - Středomořské slávky na víně

Recept - Středomořské slávky na víně

Slávky jedlé jsou výborné a cenově dostupné mušle, které se pěstují na farmách po celém světě. Ideální úprava je v kombinaci s bílým vínem a česnek spolu s bylinkami nebo si je můžete připravit na exotický způsob s kokosovým mlékem a citronovou trávou se zázvorem a koriandrem. Jsou velice jednoduché na přípravu, pouze je třeba věnovat náležitou pozornost čištění, pokud nechcete, aby vám křupal písek mezi zuby. Též je velmi důležité pečlivě vybrat a vyhodit všechny mušle, které jsou ještě před přípravou otevřené!

 

Suroviny:
3 kg slávek
2 dcl bílého vína
200 g řapíkatého celeru
100 g mrkve
2 ks šalotky
3 stroužky česneku
Hrst nasekané hladkolisté petržele
Olivový olej
Sůl a pepř

Doba přípravy: 30 minut
Metoda grilování: přímá, střední cca 200°C
Doba grilování: 10 Minut

 

Postup:
Slávky důkladně propereme, očistíme a přebereme. Nakrájíme řapíkatý celer a šalotku na jemné kostičky. Mrkev nastrouháme na nudličky a česnek na jemné plátky. Na grilu necháme rozpálit Wok pánev a poté do rozpáleného Woku vlijeme olivový olej a nasypeme nakrájenou zeleninu dohromady a orestujeme. Přidáme očištěné a přebrané slávky, orestujeme a zalijeme bílým vínem. Přiklopíme poklicí, necháme zadusit pár minutek cca 10 minut, dokud se mušle neotevřou. Těsně před vyndáním vmícháme nasekanou petržel. Podáváme s bílým pečivem.

 

 

Odeslat článek známému   Vytisknout