Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

 

Suroviny
Suroviny na husu:
husa, jablka, pomeranč, kmín, sůl, pepř, citrón, cukr, pečený česnek, rozmarýn, tymián, cibule, pomerančová šťáva

Suroviny na červené zelí:
červené hlávkové zelí, cibule, sůl, kmín, citrón, červené víno, cukr

Suroviny na omáčku:
cibule, kořenová zelenina, pečený česnek, sůl, citrón, cukr, vývar, červené víno, máslo

 

 

 

Recept:
Husa Do mísy dáme nakrájená jablka, pomeranče a cibuli, lžíci pečeného česneku v sádle, kmín, trochu rozmarýnu, tymiánu, maličko cukru, osolíme, opepříme, zalijeme citronovou šťávou a vše promícháme. Husu očistíme, důkladně osolíme a okmínujeme a vytvořenou nádivkou naplníme. Co se nevejde do husy, poklademe vedle husy. Husu podlijeme pomerančovou šťávou, přiklopíme a dáme péct na devět hodin při teplotě 90 stupňů. Přebytečný tuk můžeme odebrat, lze ho později použít do omáčky. Po devíti hodinách husu odklopíme a při 160 stupních dopečeme na zlatavou kůrku. Po dobu pečení husu kontrolujeme. Červené zelí na červeném víně Červené zelí nakrouháme. Do hrnce dáme přepuštěné máslo a na něm opečeme cibuli. Přidáme kmín, citronovou šťávu a cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme nakrouhané zelí a promícháme. Poté zelí podlijeme červeným vínem a vaříme ( v průběhu vaření podléváme vínem nebo vodou dle potřeby). Když je zelí měkké, můžeme ho zahustit jíškou a dochutíme solí, citrónem a cukrem. Poté zelí stáhneme z plotny a vmícháme do něj oříšek másla a máme hotovo. Omáčka Na pánvi orestujeme cibuli do tmava. Přidáme kořenovou zeleninu, citrónovou šťávu, pečený česnek v sádle a osolíme. Vše dohromady pořádně zarestujeme (pokud se cibule přichytává, můžeme podlévat červeným vínem nebo vodou). Zeleninou zasypeme cukrem a zalijeme silným vývarem nebo omáčkou demi glace a červeným vínem. Necháme probublávat na plotně, než se nám vše rozvaří. Pak zahustíme jíškou a důkladně provaříme. Do hrnce dáme ztuhlé máslo a propasírujeme do něj omáčku. Husu servírujeme s houskovým a bramborovým knedlíkem.

Odeslat článek známému   Vytisknout