Trhané vepřové maso připravené metodou Sous Vide

Trhané vepřové maso připravené metodou Sous Vide

Kdo by neměl rád křehké, trhané vepřové maso! Je tak lahodné, když  se rozplývá na jazyku. Připravit ho ale v domácích podmínkách není úplně jednoduché a vyžaduje to spoustu času na dlouhé pomalé pečení i 24hodin. Nyní pomocí metody Sous Vide ho můžete mít kdykoliv si na něj vzpomenete. Pokud vám zbude, lze ho skvěle zužitkovat do různých toustů či bagetek na svačinku.

Ingredience základní recept:

  • 4 kg vykostěného vepřového ramínka, nakrájeného na široké plátky nebo můžete nechat v celku (záleží na kousku masa)
  • 1 střední cibule, hrubě nasekaná
  • 6 stroužků česneku
  • 1 tyčinka skořice, rozdělená do 3 - 4 kusů
  • 2 bobkové listy
  • 1 BIO pomeranč, nakrájený na čtvrtky
  • Sůl

 

 

 

Postup:

Dejte ohřát vodní lázeň na 85°C pomocí svého Sous Vide vařiče. Vepřové maso, cibuli, česnek, skořici a bobkové listy vložte do velké mísy. Vymačkejte šťávu z každé pomerančové čtvrti nad jednotlivými kousky vepřového masa. Vhoďte vymačkané kousky pomeranče do mísy. Dochuťte solí dle potřeby. Veškerý obsah vložte do vakuových sáčků.  Počet balíčků vytvořte dle své potřeby. Je lepší mít více menších balíčků, pokud by se nesnědli je možno je již uvařené a zavakuované  nechat  v ledničce na pozdější použití.

 

Sáčky vložte do varné lázně, ujistěte se, že je dostatečně ponořený pod vodu. Pokud se vznáší nebo do něj teče voda, je špatně zavakuované. Nádobu zakryjte plastovými kuličkami nebo hliníkovou fólií, abyste snížili odpařování. Je potřeba občas zkontrolovat hladinu vody v lázni a čas od času ji doplňovat, aby neklesla pod úroveň masa. Vařte po dobu 8 hodin.

 

Když je vepřové maso uvařeno, vyjměte sáček z lázně. Mezitím si nechte pořádně rozpálit gril cca na 220-230°C a do výměnného středu vložte hrnec Dutch oven. Když je gril i hrnec rozpálený na požadovanou teplotu, vložte maso i šťávou ze sáčku do litinového hrnce grilujte ještě cca 20 minut, než se na mase vytvoří křupavá kůrčička. Štávou můžete maso potírat během grilování.

Po vytvoření zlaté křupavé kůrky na mase, vyndejte hrnec na podložku a maso pomocí dvou vidliček natrhejte po vlákně na malé kousky. Využít jej můžete s omáčkou do bagetek, hamburgerů nebo jen tak s chlebem a třeba salátkem Coleslaw.

 

Odeslat článek známému   Vytisknout