Vepřové se špenátem

Vepřové se špenátem

 

Suroviny

Vepřové maso na kmíně :
1kg vepřová plec 3ks cibule 4 sroužky česneku kmín, třtinový cukr, sůl, pepř vývar podle potřeby hladká mouka špek 50 -100g rajský protlak 1,5pl oříšek másla sádlo

Knedlík: rohlíky 250g vejce 2ks mléko 1-2dl hrubá mouka 50g petržel hrst muškátový oříšek špetka soli

Špenát: špenát balení cibule mléko sůl mletý česnek 2x vejce oříšek másla

 

 

Recept:
Maso si nakrájíme na kostky, které osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Do pánve si dáme sádlo, na kterém opečeme maso. Opečené maso vyndáme z pánve a dáme na stranou. Do pánve si přidáme ještě sádlo a začneme restovat cibuli. K cibuli si přidáme nakrájený špek na kostičky. Kmín si nadrtíme v hmoždíři a dáme do základu společně s protlakem. Česnek posekáme a přidáme k cibuli a vše společně restujeme. Na závěr směs osolíme a opepříme, přidáme kávovou lžičku cukru. Když máme všechno společně dobře zarestované vrátíme zpět maso a zalijeme vývarem. Na hrnec dáme pokličku a vaříme až je maso měkké. Karlovarský knedlík: Do misky si dáme nakrájené, den staré, rohlíky. K rohlíkům přidáme hrubou mouku, vejce, mléko a špetku soli. Nastrouháme muškátový oříšek a nasekanou petržel. Vše důkladně promícháme a z hmoty vytvarujeme kulaté knedlíky. Knedlíky si dáme vařit na páru + na 15 minut podle velikosti. Po uvaření můžeme knedlíky pomazat sádlem a nebo máslem. Špenát si dáme do hrnce, přidáme nasekanou cibuli s česnekem a osolíme. Přilejeme mléko(může být i smetana). A vše společně provaříme pak přilijeme rozšlehaná vejce a pomalu, na malém plameni, mícháme do ztuhnutí a nakonec vmícháme máslo. Když máme maso měkké tak můžeme omáčku zahustit jíškou, ale není to nutné pokud nám to zahustila cibule. Omáčku dochutíme solí, pepřem a česnekem. Do hotové omáčky dáme kousek ztuhlého máslo a zamícháme. A můžeme začít servírovat. Doufám, že se vám recept líbí a že vám špenát bude chutnat jako Pepkovi námořníkovi.

Odeslat článek známému   Vytisknout