Zelňačka

Zelňačka

 

Suroviny

3 cibule
1l vývar
200 ml 31%smetana
1 pl uzená paprika
1/2 citrón
1/2 pl kmín
2 pl cukr
2 pl drcený česnek
2 pl rajčatový protlak
hladká mouka podle potřeby
sádlo 500-750g
kysané zelí
sůl, pepř, 3 pl sladká paprika, brambory 300g, uzený bůček, 3 ks klobása, petrželka, zakysaná smetana, přepuštěné máslo, chleba

 

Recept:
Do hrnce si dáme sádlo a přidáme nasekanou cibuli a začneme restovat. Brambory si nakrájíme na kostičky a dáme vařit zvlášť pak je vložíme do hotové polévky. K cibuli si přisypeme celý kmín a poté na kostičky nakrájený uzený bůček. Když se nám základ restuje tak si nakrájíme klobásy. Do základu si přidáme dvě lžíce rajského protlaku a zarestujeme. Základ si osolíme, opepříme a vymačkáme půlku citrónu a přidáme pokrájenou klobásu. Potom přisypeme maďarskou a uzenou papriku, zlehka opět zarestujeme a zasypeme hladkou moukou. Přidáme 2 lžíce rozdrceného česneku a znovu krátce zarestujeme se 2lžícemi cukru. Základ zalijeme vývarem můžeme si pomoci i vodou, ale vývar nám dá samozřejmě lepší chuť. Přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a zelí. Polévku důkladně provaříme, do hotové polévky přidáme uvařené brambory a podle potřeby dochutíme. Krajíc chleba si maličko namažeme přepuštěným máslem a opečeme na pánvi. Na opečený chléb můžeme máznout i česnek. Polévku si nalijeme do talíře a dozdobíme zakysanou smetanou a petrželkou. Podáváme s teplým chlebem. Tahle polévka není žádná dieta ( jako všechna moje videa 😂), ale zase v ní stojí lžíce. A to znamená, že tě ne jenom pořádně zahřeje, ale taky zasytí a to se bude teď na zimu hodit.

Odeslat článek známému   Vytisknout