Flank steak v marinádě

Flank steak v marinádě
Flank steak pochází ze spodní části hovězího pupku. Maso je vhodné na pečení ideálně vcelku, a poté se krájí ostrým nožem v šikmém úhlu na tenké plátky. Flank steak obsahuje vyšší podíl vláken a maso je o něco tužší, proto musí být vyzrálé.

Ingredience:

Vyzrálý Flank steak  (pupek) cca 1kg

Marináda:

hrst bazalky

pár větviček rozmarýnu

4-6 stroužků česneku

½ šálku olivového oleje

½ šálku kvalitní sojové omáčky

¼ šálku medu

pepř, sůl

 

Doba přípravy: 10 minut+ marinování min.2 hodiny

Doba grilování: 10 minut přímou metodou

 

Postup:

Ostrým nožem Flank steak zlehka z obou stran na povrchu nařízněte do tvaru mřížky, aby se marináda rovnoměrně a snadno dostala do masa.

Všechny ingredience na marinádu smíchejte a rozsekejte v mixéru. Poté marinádu rozetřete do masa a steak vložte ideálně do vakuového sáčku. Uchovejte v lednici minimálně 2 hodiny.

Roztopte gril na vysokou teplotu a vložte namarinované maso na gril. Grilujte přímou metodou z každé strany 4-5 minut dle velikosti steaku. Chcete-li si zajistit přesný stupeň grilování, použijte digitální termosondu.

Když je maso ugrilované, položte jej na talíř a zakryjte hliníkovou fólií a nechte ještě cca 10 minut odpočívat. Poté nakrájejte našikmo na tenké plátky. Podávejte s grilovanou zeleninou, různými dipy či pečivem. 

Odeslat článek známému   Vytisknout