Hovězí maso

Flank steak v marinádě
Flank steak pochází ze spodní části hovězího pupku. Maso je vhodné na pečení ideálně vcelku, a poté se krájí ostrým nožem v šikmém úhlu na tenké plátky. Flank steak obsahuje vyšší podíl vláken a maso je o něco tužší, proto musí být vyzrálé.

Recept - Hovězí pečeně na grilu
Ingredience1 ks hovězího hřbetu (3 a 1/2 kg)3 velké stroužky česneku1 lžíce mořské hrubé soli1 lžička čerstvě mletého pepře2 hrsti třešňových lupínků Postup:Hovězí hřbet si nejprve vykostíme. Tuk na mase nařízneme asi do hloubky 5 mm a do těchto zářezů vložíme nakrájené plátky česneku. Celou pečeni ze všech stran nasolíme a opepříme. Máme-li hotovo, vykostěnou kost…
U masa hovězího je nejdůležitější původ masa, stáří poráženého kusu a doba zrání masa po porážce. Griluje se maso výhradně z mladých býčků ne starších 24 měsíců. Maso musí po porážce zrát minimálně 21 dní ve visu, aby bylo dostatečně měkké na gril. Tyto informace vám ochotně sdělí na požádání váš řezník. Nejkvalitnější je maso z Jižní i Severní Ameriky, Švýcarska (Qualivo), ale i z českých farem. Když je maso takhle kvalitní, je možné grilovat nespočetné množství druhů steaků. Od vysokého roštěnce (Rib-Eye), přes pupek (Flank) až po loupanou plec (Top Blade). Velmi důležité pro grilování je také tloušťka steaku. Požádejte svého řezníka, aby vám ukrojil plátek minimálně 2 cm, lépe 3 cm široký.Stupeň propečenosti | Doba pečení | Na dotek |
Krvavý (rare) | 2 minuty z každé strany | hodně měkký |
Slabě propečený (medium-rare) | 3 minuty z každé strany | měkký |
Středně propečený (medium) | 4 minuty z každé strany | pružný |
Dobře propečený (medium well) | 4 a ½ minuty z každé strany | pevný |
Propečený (well-done) | 5 minut z každé strany | hodně pevný |
Stupeň propečenosti | Teplota středu |
Krvavý (rare) | 52°C |
Slabě propečený (medium-rare) | 55°C |
Středně propečený (medium) | 60°C |
Dobře propečený (medium well) | 65°C |
Propečený (well-done) | 71°C |
Ke zjištění správné teploty doporučujeme kvalitní teploměr na maso. Vaše grilování získá jiný rozměr.















