Grilovaný Rib Eye Steak

 

Ingredience
4 steaky z vysokého roštěnce 
1/3 hrnku sojové omáčky
1/2 hrnku nakrájené zelené cibulky
3 lžíce hnědého cukru
3 stroužky česneku
1/4 lžičky mletého zázvoru
pepř
sůl


Postup:

Nejprve začneme marinádou. Do hmoždíře či mixéru dáme sójovou omáčku, zelenou cibulku, hnědý cukr, utřený česnek, zázvor a pepř. Vše důkladně promícháme, aby se všechny ingredience dokonale spojily.
Steaky potřeme marinádou a vložíme do chladničky alespoň na 90 minut.
Před grilováním maso musíme z ledničky vyndat alespoň půl hodiny před grilováním, aby mohly získat pokojovou teplotu. Steaky grilujeme
napřímo za vysoké teploty z každé strany 3 minuty. Poté je sundáme z přímého žáru a dalších zhruba 5 minut necháváme steaky dopéct nepřímou metodou grilování. Samozřejmě záleží na požadovaném stupni propečení.

S
teploměrem na maso se řiďte touto teplotou:
49 - 52°C = rare
57 - 63°C = medium
68°C a více = wel done

Při obracení steaku nepoužívejte vidličku. Z masa by tak vytekla drahocenná šťáva a bylo by vysušené. Jakmile jsou steaky hotové, sundáme je z grilu a ještě necháme několik minut odpočinout. Díky tomu se v mase může rozvinou všechna chuť a šťáva. Nakonec na talíři vše ještě osolíme a opepříme.


Doporučené příslušenství:

Doporučený gril:
Odeslat článek známému   Vytisknout