Recept - Hovězí steak na tymiánu v kouři

Recept - Hovězí steak na tymiánu v kouři

Ingredience:

4 Rib Eye hovězí steaky bez kosti vysoké cca 2,5cm (cca 350g každý)                     

Na směs koření:

hrst tymiánových snítek
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce dijónské hořčice
1 lžíce octa balsamico
1 lžíce nasekaného česneku
mořská sůl, pepř 
2 hrstě předem namočených dřevěných lupínků na uzení (hickory nebo meskite)


Doba přípravy: 15min, marinování 2-4 hodiny
Grilování: 6-8 minut


Lístky tymiánu odrhneme z větviček (schováme si je) a cca 2 lžíce lístků smícháme s ostatními přísadami na kořenící pastu. Přidáme 1 lžičku soli a vydatně opepříme čerstvě namletým pepřem. Směsí obalíme steaky důkladně ze všech stran přikryjeme a uložíme do chladu ledničky na 2-4 hodiny. Po vyndání z chladničky steaky otřeme papírovu utěrkou a necháme 15-30 minut při pokojové teplotě.

Mezitím si namočíme udící lupínky do misky s vodou. Rozpálíme gril na střední teplo cca 230°C, lupínky necháme okapat a pak vložíme spolu i s odrhnutými větvičkami do boxu na lupínky na rozžhavený gril nebo je můžete vhodit přímo do rozžhavených uhlíků (záleží na typu grilu jaký máte). Když začnou lupínky kouřit, dáte steaky na gril a grilujete na zavřeném grilu až do stupně propečení, jaký chcete (středně propečený cca 3-4 minuty z každé strany).

Steaky během grilování často neobracejte ani do nich nepíchejte stačí obrátit jednou maximálně dvakrát. Upečené steaky nechte odpočinout 5-10 minut na předem vyhřátém talíři, který přikryjete alobalem. 


 

Odeslat článek známému   Vytisknout