Kampotský pepř - černé zlato z Kambodže

Kampotský pepř - černé zlato z Kambodže

Pepř rostoucí pouze v oblasti Kampot v Kambodži je doslova černým zlatem všech kuchyňských přísad. Používají ho pro jeho jedinečnou kvalitu a chuť michelinští šéfkuchaři a velké světové restaurace.

Chuť tohoto pepře je tak dokonalá, že pokud ho správně zkombinujete s jinými surovinami, dostane váš pokrm na nejvyšší možnou úroveň.

Aby si pepř z oblasti Kampot vydobyl tu čest dostat se až na váš stůl, musí splňovat hned několik kritérií, na které je dohlíženo během sklizně, při selekci přímo u farmářů a následně také během selekce u nás.

 

Proč je Kampotský pepř tak jedinečný?

Klima oblasti Kampotu je perfektní pro pěstování sazenic pepře, které zde mají dostatek živin a specifický poměr minerálních látek obsažených v půdě.

Kampotský pepřPěstují ho zejména malé rodinné farmy, které nepoužívají žádná umělá hnojiva ani jinou chemii. Pepř je pěstován a sklízen tradičně již od 13. století. Jeho pěstování se však podařilo téměř zničit za války s Rudými Khmery, kdy byly zničeny všechny sazenice z této oblasti a Kampotský pepř tak upadl na dlouhou dobu do zapomnění. Teprve v posledním desetiletí se daří pomalu obnovovat jeho slávu

Vzhledem k tomu, že je pepř pěstován malými farmami a přímo od nich i vykupován a vakuově balen, dostane se k vám na stůl rychlou a přímou cestou – tzv. direct trade, čímž je zachována jeho chuť i vůně v 100% kvalitě.

Pravý Kampotský pepř musí být vždy doprovázen povinnými certifikáty, které určují jeho kvalitu, jedinečnost a původ. Dále musí obsahovat Lot Number identifikující konkrétní farmu nebo zpracovatele. Pokud váš pepř nemá všechny certifikáty a lot number, není to Kampotský pepř. Pokud tedy budete nakupovat Kampotský pepř, známky s písmeny PGI (Protected Geographical Indication) či GI (Geographical Indication) vám napoví, že se skutečně jedná o pravý Kampotský pepř se vším všudy.                                                                                   

 

Co stojí za perfektní kvalitou Kampotského pepře?                                        

  • Kampotský pepřPrvním z důležitých ukazatelů kvality je velikost zrna. Malé pepřové kuličky prozrazují, že růst neprobíhal za ideálních podmínek, což se také odráží na chuťové kvalitě.
    Velikost zrna sice není směrodatná pro každý druh pepře na světě, ale zrovna u toho Kampotského vám o kvalitě řekne hodně.
  • Druhým důležitým kritériem je váha a tvrdost plodu. Ten sice může být krásně velký, ovšem v momentě, kdy váží o polovinu méně než ostatní zrnka, je jasné, že se jeho jadérko nevyvinulo správně. Takové jadérko lze nejlépe odhalit ponořením do vody, v takovém případě problematická (lehká, dutá) zrna sama vyplavou na hladinu a přiznají svoji „barvu“.
  • V neposlední řadě stojí kvalita pepře také na chemické čistotě. Můžeme hrdě prohlásit, že chemie a naši farmáři nejsou kamarádi a raději se drží tradičních a Kampotský pepřo to více udržitelných postupů, ve kterých není pro chemická hnojiva a postřiky proti hmyzu žádný prostor.
    Hnojí zásadně kravím trusem a vše prochází pravidelnou kontrolou certifikovaných zemědělských organizací.

     
  • Kampotský pepř je tedy nejen 100% organický, ale také bezlepkový a čistý – neobsahuje příměsi, pesticidy ani zbytky obilovin, což je běžná praxe „levných pepřů“.

 

                                                                                                                                                                                      

Certifikáty pravosti:

Kampotský pepř

 

Book of specifikations
Oficiální „kniha“, shrnující konkrétní soupis pravidel, které musí daná kulička Kampotského pepře splňovat v rámci PGI od zasazení rostliny až po dohledání kuličky pepře na základě tracking number ve světě.

 


Značka Kampotského pepře
Dokazuje původ a kvalitu Kampotského pepře.

 

Chráněné zeměpisné území
Kampotský pepř se stal prvním kambodžským produktem a zároveň jediným pepřem na světě, kterému byl udělen tento status, stejně jako například oblasti Champange ve Francii. Je to záruka toho, že váš pepř vyrostl v nejvhodnějších klimatických podmínkách na světě za pomoci farmářských metod a technik té nejvyšší úrovně.

 

 

Není pepř jako pepř a na čem to tedy záleží?                                                                     

Kampotský pepřJsme zvyklí si běžně kupovat pepř v sáčcích v supermarketech nebo v obchodech s kořením. Byť je každá kulička zdánlivě stejným produktem, některé černé pepře se od sebe mohou lišit. Rozdíl je v ceně, chuti, ale také dopadu jeho pěstování na naše životní prostředí a farmáře, kteří jej vypěstovali.  

Pokud bychom udělali chemický rozbor obsahu sáčků s pepřem, který prodávají tradiční nadnárodní společnosti, zjistili bychom, že mimo pepř obsahují i další látky, které nemají s přirozeným procesem růstu pepře nic společného. Tyto látky, často jen ve stopovém množství, jsou vzpomínkou na chemii, kterou byly ošetřovány rostliny pepřovníku a na umělá hnojiva, pomocí kterých jsou rostliny drženy při životě v již zcela vyčerpané půdě. Obsah jednoho sáčku pepře zakoupeného v supermarketu tak má za sebou cestu plnou pesticidů, emisí a nekalých obchodních praktik. Navíc je takový pepř vykupován pod cenou, a neustále se přesouvá po trzích, kde je v tunách rozprodáván dalším a dalším prodejcům, čímž roste jeho cena a v čase, který bývá dlouhý minimálně několik měsíců, klesá již tak nevalná chuť.

Existuje ale i jiný způsob pěstování, etičtější a pozitivnější, který se týká kampotského pepře. Ten je unikátní nejen oblastí, ve které je pěstován, ale liší se především přístupem farmářů a způsobem, jakým se dostává až do vašich rukou. Žádné pesticidy, žádná umělá hnojiva, jen přirozený proces, během kterého jsou rostliny pepřovníku pěstovány již po tisíce let. Kampotští farmáři jsou věrni pěstitelským postupům svých předků, díky kterým jsou schopni vypěstovat pepřová zrna jedinečné chuti.

 

Kampotský pepř Poznejte všechny druhy Kampotského pepře 

Překvapte sami sebe i své blízké každý den novými pepřovými kombinacemi, které si rychle získají vaše srdce.

Chuť i vůně jsou v tomto případě nesrovnatelné s klasickým pepřem, který je k dostání v supermarketech. Je výrazná, bohatá, a přesto delikátní a jemná. Navíc je pepř z Kampotu unikátem, který v klasickém obchodě rozhodně nenajdete.

 

Kampotský černý pepř

Nechte se vtáhnout do světa Kampotského pepře. Černý pepř používají domácnosti celého světa i šéfkuchaři každý den - nadrcený na vaření, smažení, finální dochucení a všude tam, kde je zapotřebí intenzivní chuti. Zamilujte si i vy jeho ikonickou štiplavost, kafrové tóny a jemnou citrusovost.

 

 

Kampotský červený pepř

Potřebujete to nejvoňavější koření? Chcete zvýraznit svůj vegetariánský pokrm? Sáhněte po červeném pepři. Překvapí vás svým intenzivním ovocným aroma, které získal svým dlouhým pobytem na slunci. Červený pepř je nejenom králem studené kuchyně, rozumí si i s mořskými plody a rybami.

 

 

Kampotský tmavě červený pepř

Ochutnejte to nejvzácnější z pepřových plantáží. Dlouhý pobyt na slunci, šetrná péče a náročná selekce při sběru daly vzniknout tmavě červenému pepři. Rudá barva značí intenzitu ovocného aroma, které skrývá. Tento šťavnatý sladký pepř je takovým "výběrem z hroznů" pepře červeného.

 

 

Kampotský bílý pepř

Hledáte jemnou, ale přesto pepřovou chuť? Pak je pravý bílý pepř tou správnou volbou. Jedná se o sloupnuté jadérko zralého červeného pepře - díky tomu nevyniká tolik svou intenzitou, ale kulatým, krémovým aroma. Jeho hladkou chuť podobnou muškátovému oříšku oceníte jako jemný podkres každého jídla.

 

 

Kampotský lyofilizovaný zelený pepř

Objevte světový unikát mezi čerstvými zelenými pepři! Díky speciálnímu sušení mrazem se nám podařilo zachovat všechny autentické chutě čerstvé zelené kuličky - jako byste ji právě utrhli z pepřové liány v Kambodži. Navíc s dotekem pravého solného květu z Kampotu. Fantastický k masu!

 

 

Kampotský čerstvý zelený pepř

Vyzkoušejte specifické vlastnosti našich dvou čerstvých zelených pepřů: fermentovaného a nakládaného v solném květu. Tyto pepřové kuličky jsou šťavnaté a křupavé, proto se nehodí do mlýnku. Vynikají svou silnou a intenzivní chutí. Párujte s omáčkami, finálně dochucujte, nebo ujídejte jako delikatesu.

 

Odeslat článek známému   Vytisknout

Produkty