Maso na gril

Nově jsme pro naše zákazníky rozšířili službu o prodej vysoce kvalitního masa přímo v naší prodejně.
Jak a z čeho grilovat?
Z jakého masa ugrilovat kvalitní hovězí steak tak, aby byl šťavnatý a křehký? Lze vůbec kvalitní hovězí maso koupit na pultech v řeznictví či v hypermarketech? Jak se takové maso liší od běžně dostupného? To jsou otázky,na které se nás často ptáte. Abychom vám to usnadnili, připravili jsme pro vás v našem kamenném obchodě kromě stálé nabídky grilů i základní nabídku „kvalitního vyzrálého hovězího masa“, které je skvělé na přípravu různých steaků na vašem grilu. Toto maso pochází z masných plemen zvířat zejména z Jižní Ameriky a je vakuově baleno. Můžete ho zpracovat ihned po otevření, protože je již vyzrálé nebo vám při správném skladování vydrží ještě pár týdnů v ledničce. V nabídce máme pravou hovězí svíčkovou, květovou špičku, dokonalý Rib Eye steak, Top blade či Flank steak. Na objednání je možné též dodat i T-bone steak. Záleží jen na Vás čemu dáte přednost.
Proč vyzrálé hovězí maso?
V čem je hlavní rozdíl mezi běžným hovězím masem a vyzrálým hovězím? Vyzrálé hovězí maso již prošlo takzvaným procesem zrání. Během zrání masa dochází k řadě enzymatických procesů, mění se vaznost svaloviny a tím se stává maso měkčí, křehčí a získává tak typickou chuť, vůni, vzhled. Opravdová hovězí chuť se vyvine asi po 14 dnech zrání a dále se jen navyšuje.
Kvalita a chuť vyzrálého hovězího masa s čerstvým hovězím je neporovnatelná. Cena masa, které bylo touto technologií zpracováno je sice vyšší, než-li běžné hovězí na pultech v řeznictví, ale maso které je nevyzrálé se pro účel přípravy steaku prakticky vůbec nedá použít.
Nedostatečně vyzrálé maso je tuhé, tvrdé a postrádá křehkost a šťavnatost. Čím více vaziva maso obsahuje, tím déle je třeba, aby zrálo. Optimální doba pro zrání hovězího masa se počítá na týdny. Minimální doba je však 3 týdny, přičemž při správném skladování (0,5 - 1°C) si maso uchová své kvality i čtyři měsíce.
Důležitým faktorem je také plemeno a stáří zvířete, ze kterého pochází váš steak. Veškeré informace, které potřebujete vědět se dozvíte na etiketě balíčku masa. Je zde uveden druh masa, z jakého masného plemene pochází a datum porážky. Obecně je stáří jatečních zvířat mezi 15-24 měsíci, ale záleží na konkrétním plemeni zvířete.
Co dělá chuť steaku tak výjimečnou?
Je to překvapivě tuk. Nejedná se jen o tuk na povrchu masa, ale zejména o vnitrosvalový tuk, tzv. mramorování. Ten určuje zda váš steak bude šťavnatý, chuťově výrazný či nevýrazné chuti. Určité části masa mají více vnitrosvalového tuku (mají výrazné mramorování) než jiné a jsou tak vhodnější ke grilování a přípravě steaků. Výborný příkladem je Rib Eye steak (pochází z hřbetní části). Má dostatečné mramorování a silnější část tuku, která se při grilování rozpustí do masa a udělá tak steak chuťově výrazným a šťavnatým. Je důležité z jaké části zvířete maso pochází. Z čím namáhavější části těla maso pochází, tím má i více pojivové tuhé tkáně a nehodí se k úpravě na grilu, protože měkne až dlouhou úpravou.
Které maso vybrat?
Tak už jste dostali chuť na pořádný šťavnatý steak? Pořád nevíte, které maso je to pravé právě pro vás? Na naší kamenné prodejně vám s výběrem poradí odborný prodejce, který má znalost masa v malíčku. Jinak se můžete orientovat dle toho, zda dáváte přednost masu, které je chuťově výrazné a šťavnaté jako je Flank steak či Rib Eye steak nebo maso, které je naopak jemné a s menším podílem tuku jako hovězí svíčková či Top blade. Za ochutnání rozhodně stojí i Picanha – květová špička. Má nezaměnitelnou chuť, která je typická zejména pro země Jižní Ameriky.