Peletové grily jsou návratem ke klasickému grilování na dřevě avšak s maximálním pohodlím.

Peletové grily jsou návratem ke klasickému grilování na dřevě avšak s maximálním pohodlím.

Rozhodujete se stále, zda je lepší grilovat na dřevě či na plynu? Od grilování na dřevěném uhlí vás však odrazuje pracnost jeho obsluhy a do plynového grilu se vám nechce, protože jste přesvědčeni, že na dřevě je grilovaný steak nejlepší? Máme pro vás řešení, kterým jsou peletové grily.

 

 

Peletové grily jsou na trhu novinkou a spojují klasické grilování na dřevě s moderním pohodlím jako u plynového grilu. Digitální kontrolní jednotka Vám dává perfektní kontrolu nad grilem a umožnuje ho "nastavit a odejít", aniž by bylo nutné neustále přikládat a udržovat oheň.  Dokonale vysušené dřevo v peletách  je maximálně efektivní a po skončení grilování zbude jen velmi malé množství popela. Skvělé aroma ze spáleného dřeva maso nádherně ovoní a dodá mu nezaměnitelnou chuť pravého amerického BBQ.

Připojení do elektrické sítě neslouží ke grilování, jako u elektrických grilů, ale pouze pro zapálení grilu a k napájení digitálního displejeGril na pelety Smoke Fire od Weberu  je dostatečně veliký, abyste na něm najednou připravili burgery nebo steaky pro celou rodinu. Perfektní je také možnost vyndat druhý rošt z patra a grilovat tak i velký kus masa nebo třeba selátko v celku.

 

Co jsou to dřevěné pelety?

Pelety se vyrábějí v peletárnách lisováním vstupního materiálu na tvarovacích lisech. Materiál je při peletizaci pod vysokým tlakem protlačován skrz malé kruhové otvory ocelové matrice, přičemž se zahřívá na teplotu okolo 100 °C.

Celulóza, která se nachází ve dřevě, vlivem teploty měkne a stává se lepivou. To umožní lisovat dřevěné piliny do tvaru pelety bez přidávání jakýchkoliv přísad.

Přírodní dřevěné pelety si zachovávají všechny přednosti grilování na poctivém tvrdém dřevě, přesto nabízejí absolutní komfort v jednoduchém rozdělání ohně a především bezpracném přikládání.

Stačí do zásobníku nasypat dřevěné pelety a přikládání nechat na samotném grilu.

 

Opravdové dřevo proměněné v praktické pelety, které si navíc můžete vybírat z více druhů:

  • Jabloň chuť silná, aroma sladké, ovocný kouř. Nejsilnější ze všech ovocných dřev.
  • Hikory chuť silná, aroma příchuť anglické slaniny, nejčastěji používané a vysoce hodnocené dřevo.
  • Blend je mixem dřev 34% javor, 33% Hickory, 33% třešeň je výborný pro všechny druhy masa včetně ryb a zeleniny.

 

Další nespornou výhodou pelet je nízká spotřeba. Pro srovnání, například při uzení na dřevě spotřebujeme 5-10 krát větší hmotnost dřeva než pelet, abychom docílili stejného výsledku. Náklad na jedno použití je v případě granulí nižší, než tomu je při použijí jiné formy dřevěného paliva. Ještě malá zmínka ke skladování pelet. Vždy dbejte na to, aby pelety zůstaly v suchu, pokud navlhnou, rozpadnou se a nedají se již použít!

 

Jak si gril přikládá sám?

Stačí nasypat dřevěné pelety do zásobníku (až 9kg) a o přikládání se postará gril sám. Šnek na dně zásobníku posouvá pelety na jejich místo a to přesně tak, jak je potřeba. Nastavíte-li menší teplotu, pelety jsou posouvány pomaleji pro pozvolnější grilování, potřebujete gril pořádně a naplno rozpálit, rychlost přísunu pelet k srdci grilu se zvýší a vy si můžete užívat grilování oblíbených steaků.

                                                                                                                       

Gril hučí? To je naprosto v pořádku.

Těsně pod topeništěm je posazen ventilátor, tak aby byl v těsném kontaktu s topeništěm, ve kterém hoří oheň. Vhání do topeniště vzduch a díky kyslíku, který vzduch obsahuje, pak pelety lépe hoří.

Ventilátor samozřejmě reguluje i velikost ohně, zapíná se v určitých intervalech. Záleží na teplotě, která je po grilu žádána, kterou jsme si s použitím asistenta grilování Weber Connect sami nastavili. Čím je teplota vyšší, oheň musí být mocnější, to znamená, že ventilátor se točí rychleji a vhání do topeniště více kyslíku. Jednoduše: pokud chceme grilovat na vyšší teplotu, ventilátor pracuje častěji a tím pádem i více hučí.

 

Rovnoměrné rozložení tepla – to je dokonalý výsledek!

 

Nerezové flavorizéry  -  jsou navržené tak, že rovnoměrně rozvádí žár po celé grilovací ploše. Díky tomu nevznikají teplejší a studenější zóny a jídlo se griluje rovnoměrně. Peletový gril má ohromný teplotní rozsah 90-300 ° C. Umožní Vám grilovat, péct, udit. Zkrátka cokoliv vás napadne. Potraviny se grilují bud přímo na litinové grilovací desce, nebo můžeme položit jakýkoli rošt. Grilování potravin nepřijde přímo do kontaktu s otevřeným ohněm, takže grilované potraviny jsou zdravější než na klasických grilech.

 

Digitální ovládání peletového grilu

Weber Connect je grilovací asistent, který Vás provede grilováním krok za krokem a upozorní Vás pomocí Vašeho chytrého telefonu. Je součástí grilu. Vzdálený přístup přes Wi-Fi, upozorní, kdy je třeba maso obrátit nebo sundat z roštu. Navolíte si na něm jednoduše míru propečení (od krvavého steaku a po středně propečený). Odpočítává do konce přípravy jídla a upozorní Vás na přibližný čas dokončení.

 

 

Odeslat článek známému   Vytisknout