Recept - Chilli con carne na grilu

Recept - Chilli con carne na grilu

Toto jídlo je jako dělané pro sychravé podzimní dny a chladné večery. Je ideální třeba i na chalupu, kde se dá jíst  druhý den, kdy je snad ještě lepší, protože se v něm krásně rozloží všechny ty chutě a vůně.

 

 

Ingredience  pro 6 osob:

 

  • 3/4  kg hovězího masa (buď kupte mleté, pokud víte, že bude dobré, nebo si maso sami namelte)
  • 1 -2 PL lžíce oleje
  • 3 střední cibule, 6 stroužků česneku
  • směs koření na chilli nebo římský kmín mletý 1 PL a hrst nasekaného oregána či majoránky + PL mleté papriky
  • 1 konzervu sekaných rajčat
  • 1 na kostičky nakrájená červená paprika
  • 2 PL rajského protlaku
  • hovězí vývar na podlití
  • sůl, pepř
  • konzervu červených fazolí, múžete i malou konzervu kukuřice
  • 2 kostičky hořké 70% čokolády
  • tortilly k podávání(placky z kukuřičné či pšeničné mouky, běžně dostanete v obchodech)
  • zakysaná smetana a nastrouhaný sýr Čedar

 

Postup:

Na středně rozpálený gril vložte litinový hrnec od firmy Weber Dutch Oven a nechte chvilku rozehřát.  Nalijte do něj olej a nasypte nakrájenou cibuli, až se cibulka osmahne přidejte nasekaný česnek a koření, ztlumte gril, aby se vám nepřipálil česnek. Ihned přidávejte mleté maso po kouskách, aby se co nejlépe opeklo. Když bude maso krásně opečené a rozdělené, přidejte nasekaná rajčata z plechovky a protlak. Osolte a opepřete. Zamíchejte  a nechte v grilu přiklopené 10 minut provařit na mírném plameni.

Zkontrolujte zda se nepřipaluje a popř. podlejte vývarem. Přidejte okapané fazole z plechovky, případně i kukuřici kdo má rád. Na řadě je čokoláda! Přidejte 2 menší kousky hořké 70% čokolády (zbytek tabulky si můžete ponechat jako sladkou tečku po jídle).  Jakákoli tmavá čokoláda totiž chilli con carne rázem promění ve skutečnou specialitu. Stačí, když místo lžíce cukru přidáte do hrnce zároveň s fazolemi jeden nebo dva čtverečky. Ale pozor, nepřežeňte to – přece nechcete, aby typické masité jídlo získalo čokoládovou příchuť! Nechte dalších 10 minut spolu provařit.

Na závěr zkontrolujte hustotu omáčky, správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté. Odstavte hrnec z plamene a nechte bokem dojít dalších 10 minut. Můžete případně ještě dosolit, pravděpodobně to bude i potřeba. Mezitím si na grilu opečete mexické tortily, zakoupené v obchodě. Před vložením na gril je zlehka navlčete z obou stran vodou a rychle opečte.

Podávejte s lžící zakysané smetany a bohatě posypané sýrem Čedar. Tento sýr má jasně žlutou barvu a k chilli se výborně hodí svojí chutí.

A nezapomeňte si něco nechat na druhý den, kdy je chilli ještě lepší!

 

 

Odeslat článek známému   Vytisknout