Recept - pečený roastbeef

Recept - pečený roastbeef

Ingredience
1 kg nízkého roštěnce nebo falešné svíčkové
2 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce plnotučné hořčice
2 worchestrové omáčky
olivový olej
sůl a pepř

 

 

 

Postup:

Nejprve si připravíme marinádu na naložení. V misce smícháme hořčici, worchestrovou omáčku, olivový olej, pepř a sůl, pečlivě vetřeme do masa, které pak i se zbytky marinády vložíme do marinovacího sáčku do lednice. Nezapomeňte maso před marinováním pečlivě odblanit, aby se Vám během grilování nezkroutilo! V lednici necháme  odležet 2-3 dny, nejméně však přes noc.

Po odležení maso vyndáme z lednice a necháme asi 60 minut ohřát na pokojovou teplotu. Poté vyjmeme ze sáčku a ze všech stran prudce a rychle opečeme na rozpáleném grilu přímou metodou, aby se hezky zatáhlo. Pak odsuneme brikety nebo uhlí do stran a dál grilujeme nepřímou metodou cca. 45 -60min na 180 - 200 °C. U plynového grilu postupujeme taktéž a využijeme přímou a nepřímou metodu, dle zapálení jednotlivých hořáků.

Pokud máte teploměr či termosondu teplota masa uvnitř by měla být 54°C max 58°C. V tomto případě je maso propečené tzv. do růžova - medium.

Po vyndání necháme maso ještě 20 minut i déle odpočinout. Pokud bychom to neudělali, vytekla by z masa všechna šťáva ven a maso by zůstalo zbytečně sušší. Nakonec nakrájíme na co nejtenčí plátky velmi ostrým nožem a podáváme s různými studenými dipy.

 
 
Náš tip:  Stupně propečení

45°C blue - very rare velmi jemně propečený (krátce ošlehnuté maso na povrchu, uvnitř zcela rudé)
52°C rare - jemně propečený (z vnějšku je tmavě hnědý, vnitřek se začíná zabarvovat, ale zůstává stále rudý)
55°C medium rare - středně propečený (z vnějšku je tmavě hnědý, střed je růžový a zbytek masa přechází pomalu do šedo-hnědé barvy povrchu)
60°C medium - úplný střed (úplný střed masa je růžový, zatímco co zbytek je zcela propečen)
65 °C well - maso už je téměř hnědé
71 °C well done - propečený skrz na skrz


Další zajímavé recepty naleznete v receptech. Dále můžete odebírat tyto e-booky: 

Odeslat článek známému   Vytisknout