Recept - Pomalu pečené kuře v kouři

Recept - Pomalu pečené kuře v kouři

Trpělivost je ctnost, zvláště když děláte skvělé BBQ. Uzená vůně dřevitého kouře pronikne masem v průběhu několika hodin pomalého, nepřímého ohně, čímž se vyvine plná strukturovaná chuť. Použití udících lupínků promění  obyčejné jídlo na luxusní pochoutku, na kterou stojí za to si počkat.

Ingredience:

Jedno velké celé kuře ne z běžných řeťězců (zkuste si sehnat raději kuře z farmy cca 2,5 - 3,5 kg vyplatí se to!)

Slané přísady:

  •      1 litr vody
  •      1 šálek soli
  •      1 šálek cukru

Marináda:

  •      2 lžíce soli
  •      2 polévkové lžíce hnědého cukru
  •      2 polévkové lžíce česneku
  •      1 polévková lžička černého pepře
  •      1 polévková lžička papriky
  •      1 lžička rozmarýnu

 

Příprava:  cca 4,5 hodiny – naložení masa

Čas na vaření:  3-3,5 hodiny

Podávání 4 – 6 osob

 

Postup:

Smíchejte slané složky, dokud se nerozpustí ve velkém hrnci nebo v jiné nádobě. Vložte kuře tak, aby bylo zakryto roztokem. Umístěte do chladničky po dobu 4 hodin. Opláchněte kuře a usušte. Smíchejte přísady na marinádu. Potřete celé kuřecí maso olivovým olejem a pomalu posypte marinovací směsí. Pokud je kuře velké, můžete jej přepůlit na dvě poloviny a použít velkou Lodge pánev 30cm, popř. litinový hrnec Lodge Dutch oven, ten použijete bez poklice.

 

Mezitím si připravíte gril na rozhoření, tak byste mohli vložit udící štěpky. Na gril umístíte předem namočené udící lupínky (min10minut) v dostatečném množství a necháte je rozkouřit. V okamžiku kdy se lupínky rozkouří, kuře  umístíte do velké  litinové pánve a vložíte na gril. Přiklopíte víko a stáhnete plamen a grilujete dál na nízký stupeň grilování maximálně cca 80°-100°C tzv. nepřímou metodou grilování - to je velmi důležité, aby se vám kuře nespálilo a zůstalo šťavnaté. Grilujete zhruba 3-3,5 hodiny, dokud maso v prsou nedosáhne 165 °C. Teplotu masa kontrolujete pomocí  vhodné termosondy zapíchnuté v kuřecích prsíčkách. Maso občas zkontrolujete a potřete odkapávající šťávou v pánvi. Pokud vám už štěpky vyhořely, doplňte nové, tak aby stále gril jemně kouřil.

Když je kuře hotové přikryjte jej hliníkovou fólií a nechte odpočívat na talíři alespoň 20 minut.

Jako příloha jsou ideální malé brambůrky grilované v celku pouze s hrubou mořskou solí a bylinkami či domácí hranolky grilované v koši Weber z jemného drátěného pletiva. Můžete jej použít se všemi otáčecími špízy Weber.

Odeslat článek známému   Vytisknout