RECEPT - Vlastnoručně uzený losos na grilu Big Green Egg

RECEPT - Vlastnoručně uzený losos na grilu Big Green Egg
Není mnoho jídel, která milují všichni bez rozdílu. Uzený losos jistě patří mezi delikatesy, které zbožňuje každý z nás. V tomto receptu vám ukážeme jak si ho můžete připravit jednoduše doma sami na svém EGG grilu.

Ingredience:

  • 1 filé z lososa nebo plátky lososa s kůží
  • 1 díl hrubé mořské soli
  • 1 díl cukru

 

 

Čas na přípravu:

  •  marinování 4 hodiny
  •  vlastní uzení na grilu 20 minut

Postup:

  • Dejte lososa kůží dolů do misky nebo na talíř. Rovnoměrně posypte solí a pak cukrem. Zabalte lososa do potravinářské folie a nechte v chladničce po dobu čtyř hodin.
  • Nechte Big Green Egg dvířka úplně otevřena. Zapalte dřevěné uhlí třemi podpalovači a nechte víko otevřené asi 12 minut. Mezitím namočte do vody hrst Apple dřevěných štěpků.
  • Vyndejte lososa z chladničky a opláchněte mořskou sůl a cukr pod studenou tekoucí vodou. Osušte lososa suchou papírovou utěrkou a pokud používáte filé, nakrájejte ho na stejné kousky požadované velikosti.
  • Posypte žhavé uhlí dřevěnými štěpky. Umístěte convEGGtor a položte na něj standardní rošt. Položte filety lososa na rošt a zavřete víko. Zavřete spodní regulátor vzduchu asi na půl centimetru a otevřete komínek na asi 1 mm, aby EGG dosáhl teploty kolem 90°C. Nechte lososa udit přibližně 20 minut.
  • Vyjměte filé z EGGu, odstraňte kůži a podávejte s oblohou dle vašeho výběru.
Odeslat článek známému   Vytisknout