Výběr surovin - drůbeží maso

Výběr surovin - drůbeží maso
kureciDrůbeží maso nabízí nepřeberné množství druhů. Celkově je to maso dietnější, a proto je velmi oblíbené.
U drůbežího masa je nejdůležitější vybírat zejména chlazené, nikdy ne mražené. Určitě to poznáte na chuti navíc nikdy nemůžeme vědět, jak dlouho v supermarketu zmrzlý kousek leží.

Pokud budete kupovat kuřata nebo jinou drůbež vynasnažte se vyhledat právě ta, která byla odchována ve volném výběhu. Chov drůbeže v kleci masu nesvědčí. Kuřata v celku z volného výběhu mají dokonce i jiný tvar těla, celkově jsou baculatější.

Samozřejmě nejideálnější volba je nakupovat u řezníka u něhož víte, že má maso čerstvé a chutné. To je první velmi důležitý krok pro dokonalý výsledek.

Například drůbeží plátky, které mají v oblibě hlavně dámy, ať už krůtí nebo kuřecí prsa budou na grilu doopravdy rychle hotové. Celkově kuřecí či krůtí prso o hmotnosti 150 gramů budete grilovat max. 10 minut. Nikdy ho na grilu nenechávejte déle, jelikož se rychle vysuší. Nezapomeňte dělat pod poklopem na přímé metodě a jedenkrát obrátit.

Pokud se rozhodnete grilovat drůbež v celku, pak nezapomeňte na důležité příslušenství a to např. stojan na drůbež nebo ho lze nahradit i plechovkou. Příprava, ale nebude tak jednoduchá.
U takto velkého kusu masa je důležité použít nepřímou grilovací metodu. Při přímé by se kuře spálilo a vevnitř by bylo syrové.  Celé kuře budete grilovat asi 60-90 minut při hmotnosti cca. 1,3 kila. 

Vnitřní teplota celého kuřete by měla dosáhnout 80 stupňů Celsia. U prsou by to mělo být
75 °C

Nezapomeňte:

  • plátky a prsa bez kostí, špízy – přímá grilovací metoda
  • části kuřete ( stehna, paličky, křídla) – nejprve přímá a poté nepřímá metoda
  • kuře či jiná drůbež v celku – nepřímá metoda

Jak dlouho péct?

Druh
Hmotnost
Doba pečení
Celé kuře
Cca. 1,3 kg
60-90 minut
Kuřecí křídlo
Cca. 75 gramů
30 minut
Kuřecí palička
120-180 gramů
30-45 minut
Kuřecí prso bez kosti
150 gramů
10 minut
Celá krůta
Pravidlo: 12 minut/ 100 gramů
 
Krůtí prso
0,5 – 1 cm silný
Cca. 8-10 minut
Celá kachna
1,7 kilo
1,5 – 2 hodiny
Kachní prsa
Cca. 220 gramů
10 – 15 minut
Husa
5 – 7 kilo
3 hodiny

Vnitřní teplota


Odeslat článek známému   Vytisknout