Recept - Siven na grilu s bylinkami a pečenými brambory

Recept - Siven na grilu s bylinkami a pečenými brambory

Siven je velmi chutná ryba vhodná právě na grilování. Má jemnější maso než pstruh duhový, je ho tedy potřeba připravit s opatrností a nepřebít přirozenou chuť kořením. Vystačí si stejně jako pstruh s bylinkami (ideální je tymián), kmínem, citronem či bílým vínem. Z výraznějších příchutí lze s mírou využít česnek.

 

Ingredience:

  • asi 800g filetů Sivena (tj. 4 kousky filetů)
  • 100g másla
  • 50g česneku
  • sůl,
  • čerstvý tymián, čerstvá šalvěj
  • hladkolistá petržel
  • citrón
  • olivový olej

Příloha:

  • 1 kg nových nebo malých brambor
  • 150g šalotky
  • olivový olej

 

Postup:

Rybu si předem naložíme na několik hodin do bylinek. Filety nařízneme na straně s kůží několika malými řezy, z obou stran osolíme kvalitní hrubozrnou solí a opepříme. Naložíme do nasekaných bylinek a česneku a necháme pár hodin v chladu uležet.

Rozehřejeme si gril a napřed připravíme přílohu - grilované brambory. Do zapékací misky či pánve vložíme omyté nové nebo malé brambůrky, nakrájené na čtvrtky či na polovinu, záleží na velikosti. Přidáme na měsíčky nakrájenou šalotku, štědře zakápeneme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Pekáček či misku přikryjeme alobalem a dáme grilovat na střední přímý plamen. Občas během grilování promíchneme, aby se nám nepřipekli z jedné strany.

Když jsou brambůrky hotové, je čas na Sivena. Brambory dáme na grilu bokem a na rozpálený gril vložíme Weber grilovací desku a necháme rozehřát. Stáhneme plamen a na tál dáme kousky másla a ihned vložíme filety Sivena kůží dolů. Zprudka opečeme, tak aby se nám nepřipálilo máslo, vypneme gril a potom otočíme filety kůží nahoru a rybu necháme dojít i zdruhé strany.

Podáváme s grilovanými brambory s bylinkovým máslem či  grilovanou cuketou.

 

 

Odeslat článek známému   Vytisknout