Recept - Rib-Eye steak na grilu s bylinkovým máslem

Recept - Rib-Eye steak na grilu s bylinkovým máslem
 


 

Ingredience
4x Rib-Eye steak
4 lžičky hrubé mořské soli
1 lžíce čerstvě mletého pepře
Bylinkové máslo:
125g kvalitního másla
2 stroužky česneku
sůl, pepř a směs čerstvých bylin dle chuti (tymián, pažitka, petrželka sladkolistá, bazalka, aj.)


 



Doba přípravy: bylinkové máslo 15 minut, vydýchání masa 30minut

Doba grilování: záleží na stupni propečenosti cca 8 min



Postup:

Vakuové maso vyndejte z ledničky a z obalu a nechte „vydýchat“ při pokojové teplotě asi 30 minut. Mezitím si připravte bylinkové máslo tak, že necháte 1/8 másla napřed změknout. Zvolenou směs bylin jemně nasekáte, stroužky česneku rozetřete se solí a smícháte se změklým máslem. Dle chuti jej ochutíte čerstvě namletým pepřem. Vzniklou směs másla a bylin zabalte do úhledné ruličky z potravinářské fólie a nechte ztuhnout v ledničce.

Rozpalte gril na střední teplotu (200°-230°C). Rib Eye steak budete grilovat metodou přímého grilování. Maso posypte nahrubo umletou solí a čerstvě namletým pepřem, položte na rozpálený gril a opékejte cca 4 minuty na každé straně, pokud ho chcete středně propečený. Při grilování se řiďte hlavně teplotou v jádru masa, která má být při středně propečeném steaku 60°C. Použijte ke zjištění teploty termosondu! Do masa v žádném případě nepíchejte a zbytečně ho neotáčejte. Stačí otočit jednou po 3-4 minutách (dle požadované úpravy). Dokonalého otisku mřížky na mase docílíte použitím roštu GBS Sear Grate. Z grilu maso přendejte na předem vyhřátý talíř a přikryjte alobalem (pouze vyrobte stříšku, ať má pára po stranách kam unikat, aby se vám steak dále nevařil). Nechte stát asi 10 minut, veškerá šťáva se uvolní do masa a nevyteče pak ven. Ztuhlé bylinkové máslo položte po troškách na jednotlivé steaky a podávejte. Jako příloha je vynikající grilovaná zelenina či brambora v alobalu. Připravit si můžete i lehce grilovanou bagetku, na kterou použijete stejné bylinkové máslo.

 



Ideální např. pro gril na dřevěné uhlí Master-Touch GBS, 57 cm




Doporučujeme:
 
  Hmoždíř Jamie Oliver
         Hmoždíř
 
 
grilovací rukavice Weber
Rukavice Weber
 
         Audiodigitální termosonda
Teploměr na maso
       
 

Béžový gril na dřevěné uhlí Master-Touch GBS
Master-Touch GBS

plynový gril Weber Spirit S-320

Plynový Spirit

Elektrický gril Weber

Elektrický gril Q

 
Odeslat článek známému   Vytisknout