Ingredience
2 vykostěné vepřové pečeně (karé)
2 lžíce olivového oleje
1 1/2 lžičky hrubozrnné mořské soli
Ingredience na omáčku:
2 lžíce olivového oleje
3-4 cibule
1/2 lžičky hrubozrnné mořské soli
2 lžíce olivového oleje
0,75 l červeného vína
200 g sušených švestek
200 g rozinek
1 lžíce nastrouhané kůry z pomeranče
200 ml čerstvě vylisované pomerančové šťávy
1 větší špetka mletého hřebíčku
hrubozrnná mořská sůl
čerstvě namletý černý pepř
DOBA PŘÍPRAVY: 45 minut
ZPŮSOB GRILOVÁNÍ: Nepřímí žár (200°C)
DOBA GRILOVÁNÍ: 1 - 1 a 1/4 hodiny
Postup:
Ve středně velkém hrnci na středním stupni rozpálíme olivový olej. Přidáme cibuli, osolíme ji a za častého míchání zhruba 15 minut dusíme do měkka. Pak teplotu zvýšíme, cibuli podlijeme vínem a zhruba 8 minut necháme svařit na polovinu. K cibulce přimícháme švestky, rozinky a pomerančovou kůru, přepneme na střední stupeň a ovoce povaříme asi 5 – 10 minut, aby změklo. Přitom ho občas zamícháme. Přidáme pomerančovou šťávu a hřebíček, osolíme a opepříme a omáčku postavíme do tepla.
Před grilováním pečeně necháme získat pokojovou teplotu, což bude trvat zhruba hodinu. Potom maso potřeme olejem, osolíme ho a opepříme.
Gril připravíme na nepřímé grilování na cca 200°C. Pod rošt postavte hliníkovou misku, do které bude odkapávat tuk z masa. Poté již jen na rošt položíme pečeně a grilujeme zhruba 1 až 1 hodinu a 15 minut. Vnitřní teplota by měla dosáhnout 65°C a nejlépe ji zkontrolujeme Audiodigitální termosondou.
Jakmile jsou pečeně hotové, položíme je na prkénko, přikryjeme alobalem a necháme asi 15 – 30 minut odpočinout. Vnitřní teplota masa se pak zvýší ještě cca o 2 – 5°C.
Hotovou vepřovou pečeni nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou.
Doporučujeme: